Malware-ul „Judy” a afectat 36,5 milioane de dispozitive Android luna trecută

Sunt sute de milioane de utilizatori de telefoane mobile în întreaga lume ce sunt conectați la Internet prin intermediul acestora. Dispozitivele mobile pun la dispozitie o arie vastă de functii, fiind adăugate permanent altele.

Tehnologia își urmează cursul firesc, dar și atacurile cibernetice devin mai puternice, iar atenția se îndreaptă tot mai mult către producătorii de dispozitive, văzuți ca responsabili principali pentru compromiterea datelor.

Confidențialitatea, cel mai important atribut pentru români

Pentru a înțelege comportamentul și coordonatele de navigare pe dispozitivele mobile, EY România a realizat un studiu privind “Utilizarea dispozitivelor mobile în România”. Acest studiu arată că pentru 60% dintre respondenți confidențialitatea este extrem de importantă, pentru 27% dintre aceștia este foarte importantă, iar pentru 10% este importantă. În ceea ce privește asigurarea confidențialității și securității datelor, atunci când folosesc dispozitivul mobil, pe respondenți îi preocupă cel mai mult să își securizeze parola de acces de la contul bancar (83%), codul de securitate al cardului bancar (80%), codul numeric personal (68%), conținutul mesajelor din email (67%). Într-o proporție mai mică îi preocupă confidențialitatea căutărilor din motoarele de căutare (21%), obiceiurile de cumpărare (19%) și opțiunile politice (7%). Așadar, utilizatorii români pun preț pe mobilitate, conectivitate și accesibilitate, însă acordă o atenție deosebită respectării confidențialității și asigurării securității datelor.

Atacurile cibernetice sunt din ce în ce mai dese și încep să afecteze foarte multe industrii. Infractorii cibernetici apelează la diverse tehnici pentru a pătrunde în reţelele unor firme şi în calculatoarele personale cu scopul de a fura informaţii financiare sau proprietate intelectuală. Cel mai recent  atac a avut loc luna trecută când au fost afectați utilizatorii de Android din întreaga lume.

Dispozitive cu Android au fost infectate cu virusul „Judy”

Cercetătorii companiei Check Point au descoperit săptămâna trecută un malware care încă infectează telefoanele Android. Acest nou virus a afectat 41 de aplicații din magazinul Google Play, unele fiind disponibile pentru descărcare de ani buni și se estimează că peste 36,5 milioane de dispozitive Android ar fi deja compromise.

Judy este un virus de tip adware care folosește mii de click-uri false pe reclame pentru a genera venituri.

Odată descărcată, aplicația înregistrează dispozitivul pe un server care răspunde prin trimiterea înapoi a software-ului ad-click pentru a deschide un site ascuns. Se generează astfel venituri prin click-urile făcute pe reclame, ce nu pot fi închise până când utilizatorul nu le accesează.

După descoperirea acestui malware au fost eliminate din Google Play toate aplicațiile malițioase. Însă problema nu va dispărea pentru că deocamdată Google nu poate detecta sursa virusului. Chiar dacă Google a eliminat din grila sa aplicațiile dăunătoare, virusul încă este prezent în dispozitivele utilizatorilor.

Ce rămâne de făcut?

Verificați toate aceste condiții înainte de descărcarea unui program din Google Play și luați în considerare următoarele:

  • Verificarea  permisiunilor solicitate.
  • Instalarea unui antivirus performant.
  • Actualizarea cu cea mai recentă versiune de software, precum și cu patch-uri de securitate.
  • Navigarea întotdeauna prin VPN pe rețele nesecurizate.

Lista completă a aplicațiilor afectate de către acest adware poate fi găsită aici. Dacă aveți instalată una din aceste aplicații, atunci vă recomandăm să ștergeți imediat aplicația și să vă scanați telefonul folosind o aplicație de tip antivirus.

Ați fost ținta unui atac cibernetic până acum? Vă luați toate măsurile de protecție împotriva acestora? Ne găsiți și pe pagina noastră de facebook pentru comentarii sau nelămuriri.

Sursă foto: pexels.com

Webland

Cu o vastă experienţă în domeniul tehnologiei informaţiei, echipa Webland administrează numeroase protocoale de tip open-source şi gestionează cu succes clustere de trafic mare.