Ce aduce nou Ubuntu prin versiunea 17.04 Zesty Zapus

Echipa Canonical a lansat pe data de 13 Aprilie 2017 versiunea finală a sistemului de operare Ubuntu 17.04 Zesty Zapus. Ubuntu 17.04 aduce în prim plan kernel-ul Linux 4.10, ce a fost anunțat în luna februarie a acestui an. Kernel 4.10 vine cu importante îmbunătățiri pentru noi platforme ARM, Raspberry Pi3 și Surface 3, împreună cu modificări pentru driverele DRM pentru AMD și Nvidia. Compania din spatele Ubuntu Linux, Canonical, a fost creată pentru a ajuta la atingerea unei piețe mai largi de utilizatori. Serviciile acesteia ajută guvernele și întreprinderile din întreaga lume să gestioneze implementările Ubuntu și se asigură că acesta rulează fiabil pe fiecare platformă.

Canonical s-a concentrat, în primul rând, pe reducerea necesității de a instala drivere pentru funcționarea imprimantelor. Astfel că acum Ubuntu Zesty Zapus include un suport pentru Apple AirPrint, respectiv IPP și nu mai solicită, la instalare, un driver pentru a funcționa.

Iată ce caracteristici ale Ubuntu 17.04 îl fac să fie mai performant și mai simplu de utilizat acum:

Containere pentru aplicații și operațiuni

  • Conform celor de la Canonical, Ubuntu oferă acum cel mai complet portofoliu de ajutor pentru containere și aduce actualizări automate a pachetelor Docker disponibile în canale stabile, candidate și beta.
  • Snaps-urile sunt acum acceptate pe 10 distribuții Linux. Mai mult de 1.000 de snaps-uri au fost publicate de la lansarea Ubuntu 16.04 într-o serie de dispozitive și sectoare Linux, cum ar fi pentru IoT, networking, desktop și cloud/server. Software-ul GNOME acceptă instalarea instantanee, iar Canonical lucrează atât cu KDE, cât și cu GNOME, pentru a asigura o integrare fără probleme a snaps-urilor în mediile desktop.
  • Noul spațiu de stocare pentru LXD permite crearea mai multor bazine de depozitare și inserarea de volume din aceste bazine la containerele LXD.
  • The Canonical Distribution of Kubernetes 6 (CDK) permite acum implementarea și operarea K8-urilor în cadrul Google, Azure, Amazon, Vmware, OpenStack prin folosirea unei singure comenzi: „conjure-up kubernetes”. CDK 1.6, care reprezintă cea mai recentă infrastructură de containere, are o compatibilitate de 100% cu serviciul GKE găzduit de Kubernetes Google. În plus, CDK 1.6 aduce îmbunătățiri pe partea de  autentificare și accesare.

OpenStack – încărcare fără întrerupere

  • Oferta OpenStack oferită de Canonical acceptă actualizări cloud care rulează fără a fi întreruptă funcționarea. Serviciul este o opțiune completă pentru construirea, operarea și transferul OpenStack, cu posibilitatea de a se furniza servicii de operare pe termen lung la un preț fix.

Rețea mai performantă

  • Ubuntu 17.04 livrează acum kernel-ul Linux 4.10 cu driver-ul adaptorului Elastic Network Adapter (ENA) al celor de la Amazon, care suporta viteze de rețea de până la 20 Gbps pe AWS. De asemenea, protecția SR-IOV pentru Microsoft Azure permite utilizatorilor Azure să aibă acces direct la NIC-ul hardware, ceea ce duce la performanțe mai ridicate.

Mai simplu de instalat, mai simplu de rulat

  • Față de celelalte versiuni, la Ubuntu 17.04 partițiile swap vor fi înlocuite cu fișiere swap în mod implicit. Acest lucru înseamnă că fișierele de acest gen vor folosi nu mai mult de 5% din discul liber sau 2GB. Acest fapt duce la o configurație mai simplă a partițiilor în timpul instalării, economie de spațiu pe disc și ajustarea mai ușoară a dimensiunii swap. LibreOffice 5.3, este noua suită de birou implicită. Imprimarea fără acțiunea unei persoane face ca instalarea și configurarea imprimantelor compatibile să fie făcute automat atunci când se conectează prin WiFi sau prin USB. Conceptul IPP adus de versiunea 17.04 este un nou protocol care permite calculatoarelor personale și dispozitivelor mobile să găsească imprimantele și, în același timp, să imprime de pe internet sau prin USB, fără a utiliza software-ul proprietar. Majoritatea imprimantelor vândute în ziua de azi sunt în concordanță deja cu cerințele IPP. Prin urmare, nu ar mai fi nevoie acum de o instalare de drivere pentru imprimantă.
  • Printre alte noutăți și îmbunătățiri aduse de Ubuntu 17.04 se numără și imaginile de fundal, decizia de a renunța la suportul pentru PowerPC pe 32 de biți și includerea nucleului Linux 4.10, despre care se știe că îmbunătățește performanța sistemelor Intel Kaby și AMD Ryzen.

Ubuntu 17.04 va fi lansat cu suport din parte Canonical pe termen scurt și va fi activ timp de 9 luni. Acest lucru înseamnă că utilizatorii vor fi nevoiți să facă o reinstalare în luna ianuarie 2018.

Dacă doriți să descărcați Ubuntu 17.04, puteți face acest lucru prin accesarea acestui link. După ce se face instalarea este recomandat să se verifice lista de pași care trebuie urmați după instalarea Ubuntu 17.04.

Vă ținem la curent cu noutăți despre sistemele de operare de pe piață. Pentru întrebări tehnice despre varianta 17.04 Ubuntu, scrieți-ne aici.

Sursă foto: insights.ubuntu.com

Webland

Cu o vastă experienţă în domeniul tehnologiei informaţiei, echipa Webland administrează numeroase protocoale de tip open-source şi gestionează cu succes clustere de trafic mare.