Armele cloud computing-ului – care sunt acestea și cum îți pot ajuta afacerea

Tehnologia IT avansează într-un ritm atât de rapid încât este foarte ușor ca practicienii să se piardă în acest amestec de informații. S-a demonstrat că metodele tradiționale de stocare a datelor nu mai funcționează pentru că sunt mai scumpe și implicit mai greu de gestionat. Pentru a funcționa, metodele tradiționale au nevoie de echipamente costisitoare, precum și de o echipă de experți pentru a le instala, configura și întreține.

Serviciile de cloud computing au devenit rapid cel mai mare generator de venituri pentru companiile de software de top din prezent. Amazon, de exemplu, a înregistrat o creștere a veniturilor de 68% față de anul trecut datorită serviciilor sale de cloud, un număr care se așteaptă să crească exponențial până în 2018.

Cheltuielile globale anuale pentru serviciile cloud se așteaptă să crească cu o rată anuală de 19,4% (CAGR) până în 2019. Potrivit IDC, se estimează că serviciile de cloud computing vor avea o creștere de 30,6% și vor depăși astfel SaaS. De asemenea, ratele de adoptare a cloud-ului privat au fost de 77% pentru 2016, o creștere de la 63%. Și cloud-ul hibrid a evoluat mult și a crescut până la 71%, de la 58% față de anul precedent.

Soluțiile cloud reduc cu mult cheltuielile pentru servere, licențe software, hosting, mentenanță sau personal tehnic specializat. Costurile sunt mai reduse pentru că nu se utilizează atâtea resurse pentru a funcționa. În plus, aplicațiile din cloud beneficiază de actualizare automată, așa că acestea vor fi sigure, performante și vor avea funcționalități noi fără nici un efort din partea utilizatorului.

Cloud computing aduce pe piața IT trei ‘arme’ menite să ușureze stocarea de informații. Trecem în revistă principalele avantaje de pe urma cărora pot beneficia companiile.

Cloud-ul Public – un serviciu pentru clienții care utilizează aceeași infrastructură partajată

Cel mai recunoscut model de cloud computing pentru mulți utilizatori este modelul cloud public în care serviciile sunt furnizate într-un mediu virtualizat. Este de mare ajutor pentru firme întrucât poate fi accesat prin intermediul unei rețele publice, cum este Internetul. AWS și Microsoft oferă, de asemenea, servicii de conectare directă denumite „AWS Direct Connect” și, respectiv, „Azure ExpressRoute”. Astfel de conexiuni solicită clienților să cumpere sau să închirieze o conexiune privată la un punct de corespondență oferit de furnizorul cloud. Sistemul public oferă următoarele caracteristici și beneficii:

  • Siguranță în funcționare: serviciul public cloud poate rula fără nicio problemă chiar și în cazul defecțiunii unei componente a dispozitivului, prin utilizarea celorlalte elemente care compun sistemul.
  • Este flexibil: prin faptul că este pregătit pentru a fi accesat de pe orice dispozitiv activat pe internet.
  • Scalabilitate: ori de câte ori va fi nevoie, utilizatorul poate cere să i se repartizeze un spațiu de stocare mai mare. De asemenea, serviciile de tip cloud public practică în multe cazuri o tarifare de tipul “pay-as-you-go”. Consumatorii pot accesa resursele de care au nevoie, iar apoi să plătească doar pentru ceea ce folosesc.
  • Raport avantajos cost-eficacitate: o mare parte din servicii sunt gratuite, iar pentru unele dintre ele se plătește după o anumită perioadă de utilizare.
  • Disponibil în orice locație: datele din cloud pot fi accesate de oriunde există o conexiune la internet.

Cloud-ul public este preferat de specialiștii IT pentru proiecte care nu implică cerinţe riguroase și cantitate de spațiu foarte mare și este ales foarte des în firmele de testare, de dezvoltare software, web hosting și e-commerce. Și cei din sectorul public aleg această variantă, de exemplu, Universitatea Loyola din Maryland, Baltimore. Prin urmare, dacă centrele de date principale și secundare ale Universității vor avea probleme, aceasta poate folosi cloud-ul public pentru a construi o pagină web pentru a oferi studenților și părinților a ultimelor informații.

Cloud-ul privat – implică un mediu securizat în care doar clientul poate naviga

Organizaţiile optează pentru această metodă pentru că le asigură un nivel de control și securitate mai ridicat. Este în avantajul companiilor să lucreze cu această variantă, mai ales dacă își doresc:

  • Securitate și confidențialitate ridicată: serviciile private cloud pot asigura un nivel mai ridicat de izolare și securizare a operațiunilor.
  • Cloud bursting: acest serviciu permite furnizorului să schimbe anumite funcții de bază pe un cloud public pentru a elibera mai mult spațiu în cloud-ul privat. Serviciile private cloud pot fi chiar integrate cu cele de public cloud și vor rezulta module de cloud hybrid pentru maximizarea eficienței.
  • Fiabilitate: crearea unor medii de operare virtualizate oferă o rezistență îmbunătățită la problemele fizice ale dispozitivului de utilizare.
  • Eficiență energetică şi de cost: prin costurile reduse pentru scalabilitate și de management a resurselor, cloud-ul privat oferă o eficiență mai ridicată a resurselor.
  • Mai mult control: private cloud-ul, fiind accesibil unei singure organizații, oferă acesteia capacitatea de configurare și gestionare a resurselor în concordanță cu nevoile sale pentru a obține o soluție de rețea adaptată.

Companiile private aleg de obicei cloud-ul privat mai ales pentru că le oferă aplicații de business, sisteme de procesare baze de date, medii de rezervă din planul de recuperare în caz de dezastru, spații de salvare a datelor.

Cloud-ul hibrid – utilizează atât sisteme cloud privat cât și public

Modelul hibrid ajută să se identifice, să fie create și dezvoltate noi avantaje competitive, capabile să asigure creșterea propriului business și depășirea competitorilor. Cloudul hibrid este un model de cloud integrat, în sensul că utilizează atât cloud-ul privat, cât și cel public, combinând avantajele celor două: scalarea și economiile la nivelul costurilor cloud-ului public și securitatea cloud-ului privat.

Modelul de cloud hibrid este o soluție din ce în ce mai căutată, atât de către marile companii care au soluții extinse de cloud privat deja dezvoltate, cât și de către firmele medii și mici care nu dispun sau nu doresc să investească resurse în arhitecturi clasice de IT.

În momentul de față, cele mai răspândite servicii de cloud computing sunt cele de tip e-mail și messaging. Când cloud-ul se va dezvolta îndeajuns de mult, iar companiile vor căpăta încredere în această tehnologie, firmele mari vor fi principalele ținte ale furnizorilor de servicii de acest gen.

A accesa aplicații stocate “în nor”, pe servere virtuale, este o idee simplă, dar cu un impact major asupra afacerilor.

Echipa Webland vă oferă cea mai bună ofertă pentru Cloud VPS din România, cu panoul de administrare a domeniilor gratuit – ClusterCS. Contactați-ne aici pentru mai multe informații.

Sursa: pexels.com

Webland

Cu o vastă experienţă în domeniul tehnologiei informaţiei, echipa Webland administrează numeroase protocoale de tip open-source şi gestionează cu succes clustere de trafic mare.