De ce este atât de important să aveți servere de back-up? Efectele incidentului Namebox.ro

Probabil că ați auzit de incidentul Namebox.ro, o companie furnizoare de servicii de web hosting și înregistrare de domenii ce a fost afectată recent de un atac cibernetic în urma căruia au fost șterse toate datele stocate pe servere, inclusiv informațiile de pe serverele de back-up.

Atacul asupra celor peste 2.000 de clienți (informație din sursă neoficială) a avut loc în data de 14.03.2017, la ora 02:05, potrivit declarației de pe pagina oficială de Facebook a companiei.

Compania a oferit posibilitatea activării contului de gazduire/cPanel de la 0, în special pentru recuperarea e-mailurilor. Treptat, o parte din conturile afectate au fost refăcute, Namebox.ro făcând apel la mai multe companii specializate pentru a lucra la recuperarea datelor pierdute. Unii clienți și-au putut restabili site-ul, dar doar pentru că își salvaseră datele pe serverele lor externe.

Cei mai mulți clienți și-au pierdut definitiv datele pentru că si serverele lor de back-up au fost compromise în totalitate.

La două zile după incident, reprezentanții Namebox.ro au declarat că serverele au redevenit sigure și că serviciile funcționează normal, însă echipa încă lucrează la recuperarea datelor.

Cum vă puteți securiza site-ul?

Atacurile cibernetice se pot întâmpla oricând, însă acestea ar putea fi prevenite dacă se iau măsuri eficiente de siguranță. Pentru a evita pierderea definitivă a datelor în circumstanțe asemănătoare, luați în considerare următoarele:

  • Efectuați în mod constant (cel puțin săptămânal) backup-uri ale conturilor, indiferent dacă există sau nu back-up-uri pe serverele companiei dvs. de hosting. Salvați-le atât în cloud, cât și local. Astfel, dacă providerul dvs. pierde datele, îi puteți trimite copiile realizate de dvs. Furnizorul ar trebui să aibă un server secundar de stocare pe care se fac copii ale serverelor propriu-zise, pe lângă serverele de back-up.
  • Dacă utilizați WordPress, puteți folosi plugin-uri precum BackWPup sau UpdraftPlus, care salvează conținutul de pe site pentru a putea fi transferat către servicii de back-up extern (Dropbox, S3, FTP, Google Drive etc).
  • Alegeți un partener de web hosting care pune siguranța servelor pe primul plan.

Ați fost afectați de această situație? În ce fel?

Echipa Webland vă poate ajuta să vă soluționați problemele și vă pune la dispoziție pachete de VPS Hosting, cu avantajele unui mediu securizat, monitorizare și suport 24/7. Webland deține un server secundar de storage pe care sunt realizate imagini ale serverelor de storage principale. Aceasta este o măsura de protecție suplimentară în cazul unor incidente din care poate rezulta pierderea informatiilor de pe serverele de storage.  Contactați-ne aici pentru mai multe informații.

Sursă imagine: pixabay.com

Webland

Cu o vastă experienţă în domeniul tehnologiei informaţiei, echipa Webland administrează numeroase protocoale de tip open-source şi gestionează cu succes clustere de trafic mare.