Cloud, IoT și Big Data, pilonii care susțin Orașele Inteligente

Orase InteligentePotențialul de dezvoltare a Orașelor Inteligente (“Smart Cities”) a crescut exponențial în ultimii ani, în special odată cu dezvoltarea Internet of Things (IoT), Big Data și Cloud. Potrivit ultimelor statistici, valoarea globală a acestei piețe va atinge 757,74 miliarde de dolari până în 2020, iar numărul total al dispozitivelor conectate pe care aceste orașe le vor găzdui va fi de 9,7 miliarde. Printre principalii jucători de pe piața globală de smart cities se numără companii precum Cisco, IBM, Oracle, Huawei sau AT&T. Totodată, piața infrastructurii IT din cadrul orașelor inteligente se preconizează că va crește cu aproximativ 17% anual în perioada 2016-2020.

Ce sunt Orașele Inteligente?

Oportunitățile care apar odată cu Transformarea Digitală pot fi acum observate, și în dezvoltarea unor orașe smart. Deși nu există o definiție universal acceptată a termenului de “Oraș Inteligent”, noțiunea fiind foarte complexă, pe scurt, acest concept semnifică încorporarea unor soluții IT în infrastructura așezărilor urbane. Astfel, se urmărește îmbunătățirea calității și performanței serviciilor oferite (precum alimentarea cu energie electrică, transport, utilități), reducerea costurilor și implicit, creșterea nivelului de trai al populației. Practic, prin intermediul acestor orașe, pot fi anticipate nevoile viitoare ale locuitorilor, gestionate situații de criză sau ușurată dezvoltarea și planificarea urbană.

Orașele Inteligente se extind în întreaga lume

În ciuda inexistenței unui oraș care să fi atins statutul de smart city în adevăratul sens al cuvântului, putem afirma că se încearcă deja în multe zone ale lumii înglobarea sistemelor IT în infrastructura orașelor.

Primul oraș inteligent din lume este considerat Barcelona. Aici sunt măsurate nivelul de aglomerație din trafic, poluarea aerului, iar condițiile meteo sunt monitorizate. Mai mult, senzori smart măsoară intensitatea ploii și analizează cantitatea de apă din sol, care ulterior influențează sistemul de irigație al orașului cu scopul de a economisi cât mai multă apă. Totodată, San Francisco reprezintă un alt exemplu de oraș important în zona smart cities, acesta deținând mai multe clădiri cu certificări LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) decât pe întregul teritoriu al SUA, dar și alte tehnologii precum un sistem care le permite cetățenilor să identifice locurile de parcare disponibile.

Și în România sunt realizate demersuri în vederea dezvoltării acestor orașe inteligente. De exemplu, Alba Iulia ar putea deveni primul smart city din țară până anul următor, fiind inclus în proiectul pilot “Alba Iulia Smart City 2018”, anunţat de către Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societate Informaţională. Astfel, 15 autobuze din Alba Iulia sunt echipate cu Wi-Fi şi cu o soluție pentru monitorizarea calităţii aerului. Un alt exemplu de oraș inteligent din România este Oradea, în care contoarele de apă pot fi citite remote, parcarea se plătește direct din cont, fără SMS, transportul în comun poate fi achitat electronic și există 60 de rețele Wi-Fi publice. De asemenea, conceptul a fost implementat și în București într-un parc din sectorul 4 și constă într-o parcare inteligentă, Wi-Fi gratuit, asigurarea siguranţei publice şi iluminat stradal inteligent.

Tehnologiile IoT, Big Data și Cloud, indispensabile în dezvoltarea Orașelor Inteligente

Aplicațiile Big Data, IoT și Cloud au cu siguranță potențialul de a deservi o multitudine de sectoare din cadrul orașelor inteligente, însă implementarea acestor soluții presupune o infrastructură IT adecvată. Așadar, putem afirma că adoptarea acestor tehnologii oferă suportul necesar în vederea abordării diverselor probleme și furnizează instrumentele de stocare și analiză necesare. În plus, acestea susțin procesul de inovare și încurajează colaborarea și comunicarea între diferite entități ale unui oraș inteligent, asigurând obținerea unor soluții în timp real la provocările întâmpinate.

Soluțiile Cloud și Big Data își pot găsi aplicabilitatea în diverse arii ale Orașelor Inteligente, un exemplu fiind în educație. Aplicațiile inteligente din sfera educației vor putea implica indivizii într-o învățare activă, care să le permită să se adapteze la schimbările rapide ale societății și a mediului. Colectând date despre elevi, profesori etc., infrastructură (școli, universități, biblioteci etc.) și materialele dedicate învățării (cărți, manuale, cursuri etc.), pot fi analizate trenduri și oferite soluții la diferite probleme.

O altă aplicație foarte importantă a tehnologiilor din cadrul orașelor inteligente este reprezentată de soluția pentru decongestionarea traficului. Astfel, prin interconectarea semafoarelor și prin instalarea unor senzori, va fi posibilă detectarea unor parametri precum viteza mașinilor, timpul de așteptare la semafor sau numărul blocajelor din trafic. Putem afirma că fără o analiza big data în timp real, asigurarea unui flux optim al traficului nu ar putea fi posibilă.

Acestea sunt însă doar câteva exemple de aplicații, iar lista se poate extinde în absolut orice arie a unui oraș.

Ce alte soluții destinate Orașelor Inteligente cunoașteți? Cum credeți că veți fi influențați? Cum va fi schimbată lumea Internetului odată cu dezvoltarea orașelor inteligente? Așteptăm comentariile pe pagina noastră de Facebook.

Sursă imagine

Webland

Cu o vastă experienţă în domeniul tehnologiei informaţiei, echipa Webland administrează numeroase protocoale de tip open-source şi gestionează cu succes clustere de trafic mare.