Amazon și GoDaddy: Incidentele care au afectat recent o mare parte din web

Amazon S3 (Simple Storage Service) a avut parte recent de o întrerupere a serviciilor, din cauza a ceea ce s-a dovedit a fi o eroare umană. De asemenea, GoDaddy, providerul de servicii de web hosting și înregistrare de domenii, a avut și el parte de o oprire a serviciilor la scurt timp după incidentul Amazon.

Eroarea care a oprit o parte importantă din WWW

S3 reprezintă serviciul de stocare oferit de Amazon în cloudul public. Întreruperea serviciilor a afectat atât websiteurile, cât și aplicațiile sau dispozitivele IoT care se bazau pe această tehnologie, în data de 28 februarie 2017. Mai mult, Amazon nu a putut să-și acceseze propriul AWS (Amazon Web Services) status dashboard pentru a publica anunțuri prin care să avertizeze utilizatorii, însă a postat update-uri referitoare la această problemă pe pagina oficială de Twitter. Mulți utilizatori nu au putut să-și acceseze datele, iar serviciile au fost întrerupte timp de 5 ore.

Siteuri precum Trello, GitHub, GitLab, Quora, Medium, Signal, Imgur, Twitch.tv, cloudul Adobe, Zendesk, Coursera, Mailchimp, Yahoo Mail, Instagram, IMDb, American Airlines și altele au fost afectate. Lista este însă una mult mai complexă.

Amazon a declarat că problema întâmpinată s-a datorat factorului uman. Ca răspuns la acest incident, compania susține că va efectua anumite demersuri pentru a se asigura că o posibilă eroare similară din viitor nu ar mai avea un impact atât de mare. Un demers în acest sens se referă la instrumentul utilizat de angajați, care nu le va mai permite să elimine atât de multe date  într-un timp atât de scurt, cum era posibil până acum. Mai mult, Amazon va lua măsuri pentru a preveni întreruperea funcționării AWS Service Health Dashboard, pagina care afișează derularea corespunzătoare a serviciilor AWS.

Serviciile Amazon S3 sunt utilizate de peste 120.000 de domenii din întreaga lume.

Incidentele pe web continuă

La scurt timp după întreruperea Amazon S3, GoDaddy, providerul de servicii de webhosting, a experimentat și el un incident în data de 2 martie 2017. O problemă DNS a afectat accesul la siteuri și serviciile de email și a blocat accesul utilizatorilor din regiunea europeană.

GoDaddy a întâmpinat probleme și la începutul lunii ianuarie, când mii de certificate SSL au fost revocate ca urmare a introducerii în mod accidental a unui bug software în timpul unei modificări a codului. Procesul de validare a domeniilor a eșuat din cauza bugului și a afectat mai mult de 6.000 de clienți. Statusul funcționării serviciilor GoDaddy poate fi consultat aici.

Echipa noastră vă oferă servicii de hosting adaptate nevoilor companiilor dvs. Pentru mai multe informații, ne puteți contacta aici.

Sursă foto: pixabay.com

 

Webland

Cu o vastă experienţă în domeniul tehnologiei informaţiei, echipa Webland administrează numeroase protocoale de tip open-source şi gestionează cu succes clustere de trafic mare.