5 metode prin care vă puteți proteja rețeaua wireless de acasă

Routerul poate fi considerat cel mai important dispozitiv electronic dintr-o locuință. Cu toate acestea, dacă nu sunteți precauți, acesta poate deveni oricând ținta unor atacuri, prin care vă pot fi expuse datele confidențiale. Mai jos vă propunem câteva modalități prin care vă puteți proteja rețeaua wireless de acasă:

1. Schimbați parola prestabilită și denumirea rețelei Wi-Fi

Atacatorii pot să ghicească cu ușurință parola prestabilită a routerului, în special dacă cunosc numele producatorului routerului dvs. O parolă puternică ar trebui să conțină minim 20 de caractere și să includă cifre, litere și simboluri.

Numele rețelei Wi-Fi, cunoscut și sub numele de SSID (Service Set Identifier), îngreunează determinarea producătorului routerului și implicit identificarea vulnerabilităților acestuia ce pot fi în continuare exploatate. Aveți grijă să nu includeți niciodată date personale în denumirea rețelei, precum numele sau adresa dvs.

2. Activați criptarea rețelei (Network Encrytion)

Ca o altă măsură de protejare a rețelei, recomandăm să criptați semalul wireless. Există diferite metode de criptare, precum WEP, WPA (Wi-Fi Protected Access) și WPA2 (Wi-Fi Protected Access version 2).

WEP reprezintă o metodă de criptare introdusă pentru prima dată spre sfârșitul anilor ’90, însă odată cu trecerea timpului a devenit cea mai nesigură. Limbajul de criptare WPA a apărut la scurt timp după WEP și este utilizat și în prezent, însă nici acesta nu oferă cea mai bună protecție. Începând cu anul 2006, WPA a fost înlocuit de WPA2, care utilizează algoritmul AES (Advanced Encryption Standard) și CCMP (Counter Cipher Mode with Block Chaining Message Authentication Code Protocol), ca înlocuitor pentru TKIP (Temporal Key Integrity Protocol) – încă păstrat în WPA2 ca un sistem de rezervă și pentru asigurarea interoperabilității cu WPA.

Cea mai sigură setare de criptare pentru protecția rețelei Wi-Fi pe care vă recomandăm să o utilizați este WPA2 AES.

Potrivit ultimelor statistici, 24,7% din hotspot-urile Wi-Fi din întreaga lume nu utilizează nicio formă de criptare.

3. Aveți grijă unde poziționați routerul în casă

Vă recomandăm să plasați routerul cât mai aproape posibil de centrul locuinței dvs. În primul rând, în fiecare cameră veți avea parte de un semnal optim, iar în al doilea rând, rețeaua dvs. nu va putea fi folosită de cei care încearcă să se conecteze din exteriorul casei. De asemenea, evitați să poziționați routerul lângă ferestre, deoarece semnalul nu va putea fi obstrucționat.

4. Dezactivați opțiunea de configurare a routerului de la distanță

Majoritatea routerelor permit accesarea interfeței web de configurare și prin intermediul unor sisteme remote, nu doar prin dispozitive conectate în mod direct. În momentul în care dezactivați această opțiune, setările private ale routerului nu vor putea fi accesate prin dispozitive care nu sunt conectate la rețeaua dvs.

5. Actualizați firmwareul routerului

Aveți grijă să verificați în mod constant dacă există noi actualizări ale firmwareului routerului. Unele routere oferă opțiunea unei actualizări automate, în timp ce altele permit updateul  direct din interfață web a routerului. Totodată, este bine să verificați și pe siteul producătorului dacă există updateuri.

Prin ce alte metode vă asigurați securitatea rețelei de acasă? Așteptăm comentariile pe pagina noastră de Facebook.

Sursă imagine: pixabay.com

Webland

Cu o vastă experienţă în domeniul tehnologiei informaţiei, echipa Webland administrează numeroase protocoale de tip open-source şi gestionează cu succes clustere de trafic mare.