Inteligența artificială și rolul său în testarea software

Cu toții suntem profund influențați de modul în care a evoluat tehnologia software, fie că vorbim de instrumentele pe care le folosim acasă sau la birou.

Ceea ce pare a fi trendul momentului este conceptul de inteligență artificială (IA), care redefinește industria de software așa cum o știm acum. În articolul de față abordăm tema influenței acesteia asupra unei arii a domeniului IT: testarea de software.

Testarea, cea mai importantă etapă a dezvoltării software

Într-un proces de dezvoltare a tehnologiei, echipei de testare îi revine rolul important de a testa, verifica și valida produsele pe tot parcursul ciclului de viață al produsului. Se încearcă o automatizare a proceselor de testare, ba chiar în ultimii ani se vorbește din ce în ce mai mult de folosirea de instrumente de inteligență artificială pentru a detecta maximul de buguri posibile pentru a fi rezolvate cât mai curând în ciclul de realizare a produsului program.

Mai mult decât atât, inteligența artificială este folosită pentru a depăși limitele echipelor de dezvoltare, pentru a sparge barierele de timp, chiar și de spațiu și  pentru a crește calitatea sistemelor informatice actuale.

Poate inteligența artificială îmbunătăți testarea software?

Cu siguranță. Dacă încercăm să analizăm procesele de testare software de astăzi, putem spune că nu s-au schimbat multe de 20 de ani. În ciuda schimbărilor rapide din tehnologia de software, metodologiile de testare nu au evoluat atât de mult. Introducerea inteligenței artificiale vine ca o completare a procesului de testare ce poate aduce unele beneficii interesante.

Suntem pe punctul de a modifica designul testării și pe cel al validării și să o înlocuim cu instrumente de inteligență artificială. În loc de oameni care testează manual funcționalitățile, mașinile vor scrie, executa și verifica linii de coduri. Aceasta înseamnă că fiecare echipă de dezvoltatori va avea o echipă de testare virtuală, mai rapidă și capabilă decât cea actuală.

Se pot formula noi scenarii de testare

Inteligența artificială poate ajuta la crearea de noi cazuri de testare, bazate pe un set inițial de observații cu privire la modul în care se comportă software-ul. Sigur că în primă instanță se folosește informația disponibilă, însă testerii pot folosi algoritmii IA pentru a formula noi scenarii de testare. Folosind aceste tehnologii se pot crea modele de simulare și se poate anticipa comportamentul de rulare a unui sistem software.

Se poate anticipa eșecul

Scopul testării este de validare a comportamentului unui software pe baza unui set cunoscut de reguli. Inteligența artificială poate utiliza rezultatele testelor nu numai pentru a valida funcționarea unui sistem, ci și pentru a colecta informații, a înțelege problemele de securitate și confidențialitate ce pot apărea și a avea chiar o perspectivă despre starea actuală a unei soluții software. La acest nivel de inteligență, se pot prezice cu exactitate condițiile care pot provoca defecțiuni de software și să recomande soluții adecvate.

Devine din ce în ce mai clar că inteligența artificială va avea o influență puternică asupra IT-ului. Ce părere aveți despre impactul asupra industriei? Așteptăm comentariile dvs. în secțiunea de mai jos.

Sursă imagine: pixabay.com

Webland

Cu o vastă experienţă în domeniul tehnologiei informaţiei, echipa Webland administrează numeroase protocoale de tip open-source şi gestionează cu succes clustere de trafic mare.