5 trenduri ale tehnologiei mobile în 2017

 

Odată cu apariția dispozitivelor mobile, experiența utilizatorilor a început să se schimbe radical. Numărul celor care folosesc dispozitive mobile la nivel global crește considerabil în fiecare an, trend urmat și de România. Potrivit ultimelor statistici, 53% din români au deținut anul trecut un smartphone și 24% o tabletă. Aplicațiile acum dezvoltate depășesc aria dispozitivelor mobile considerate deja tradiționale, precum smartphone-ul sau tableta și se extind către domeniul Internet of Things (IoT) și al dispozitivelor „wearables”.

Anul 2016 a confirmat faptul că dispozitivele mobile ne asigură o comunicare tot mai bună și rapidă. Se poate spune că tehnologia mobile reprezintă una dintre principalele direcții de inovare în tehnologie, iar în fiecare an suntem martori la dezvoltarea unor noi direcții care ne îmbunătățesc tot mai mult experiența de utilizator.

Iată care sunt cele 5 trenduri ale tehnologiei mobile de urmărit în 2017:

Inteligența artificială

Inteligența artificială transformă modul în care interacționăm cu dispozitivele mobile. Potrivit Gartner, până în 2018 ne putem aștepta ca aproximativ 200 dintre cele mai mari companii din lume să implementeze aplicații bazate pe inteligența artificială. Aplicațiile inteligente, care includ tehnologii precum asistenți personali virtuali cum ar fi Alexa, Siri sau Cortana, au potențialul de a ne ușura munca prin efectuarea unor sarcini zilnice precum prioritizarea email-urilor. Mai mult, aceste aplicații se adaptează nevoilor utilizatorilor prin intermediul învățării artificiale.

Realiteatea Virtuală (VR) și Realitea Augmentată (AR)

Deși tehnologiile pe care se bazează realitatea virtuală și cea augmentată există de ceva vreme, începând cu anul 2017 aceste tehnologii vor cunoaște o dezvoltare accelarată. În viitor, produsele AR și VR vor deveni atât de sofisticate încât limita dintre realitate și proiecțiile digitale va fi cu greu distinsă de către oameni. Potrivit unui raport, piața globală de AR/VR va atinge totalul de 108 miliarde de dolari până în 2021. Pokemon Go a fost cea mai populară aplicație mobile AR în 2016 și a înregistrat vânzări în valoare de 600 de miliarde de euro, ceea ce  depășește profitul tuturor aplicațiilor la un loc din această industrie.

În sectorul VR, cei mai importanți jucători ai pieței sunt Samsung, Sony, Oculus, HTC şi Google. Samsung este lider de piață, cu peste 2,3 milioane de headseturi Samsung Gear VR livrate la sfârșitul lui 2016. Anul acesta, cel mai important trend în VR pare să fie perfecționarea sistemului de tracking interior, care ar putea să facă tehnologia VR mult mai accesibilă prin eliminarea sistemelor de urmărire externe.

Aplicații pentru dispozitivele IoT

Integrarea tuturor dispozitivelor va reprezenta un factor cheie în anul 2017, iar numărul dispozitivelor IoT îl poate depăși pe cel al telefoanelor mobile pânâ în 2018, potrivit unui raport Erricson. Mai mult, vor exista aproximativ 28 miliarde de dispozitive interconectate până în 2021, aproape 16 miliarde din acestea aparținând sferei IoT. Aplicațiile IoT acum permit consumatorilor să controleze dispozitivele inteligente din interfața telefonul mobil.

Aplicațiile mobile bazate pe tehnologii cloud

Aplicațiile mobile în cloud utilizează servere externe pentru accesarea datelor. Dezvoltatorii pot construi acum aplicații care includ aceleași caracteristici, funcții și date pe mai multe dispozitive. Astfel, putem afirma că tehnologia cloud reprezintă cea mai simplă și sigură soluție pentru dezvoltarea oricărei aplicații. Deși aplicațiile în cloud nu sunt o noutate, considerăm că anul 2017 se va diferenția prin integrarea și sincronizarea a tot mai multe dispozitive mobile între ele cu ajutorul acestor aplicații.

Totodată, prin intermediului cloud-ului, se va permite tehnologiilor IoT, AI sau wearables să aibă funcționalități multiple. Potrivit ultimelor statistici, piața de cloud crește anual cu aproximativ 22% și va atinge 146 miliarde de dolari în 2017.

Securitatea rămâne prioritară

Nu în ultimul rând, securitatea dispozitivelor mobile rămâne un aspect deosebit de important și în 2017, fapt dovedit și de marile companii care fac constant demersuri în acest sens. Un exemplu recent ar fi Google, care a lansat versiunea Chrome 56, prin care site-urile nesigure vor deveni mai evidente prin marcarea lor în bara de adresă în momentul în care folosesc tehnologia HTTP. Chrome utiliza o etichetă verde Secure pentru a indica dacă un site folosea HTTPS și o etichetă neutră pentru un site care nu folosea HTTPS. Prin această nouă versiune, site-urile nesigure vor fi mai evidente prin marcarea lor în bara de adresă în momentul în care folosesc tehnologia HTTP.

Totodată, în 2017, atacurile asupra dispozitivelor mobile vor deveni din ce în ce mai sofisticate și vor avea un impact tot mai puternic. Așadar, estimăm că se va acorda tot mai multă importanță soluțiilor de securitate încorporate în sistemele de operare ale dispozitivelor mobile.

Ce alte trenduri credeți că vor defini tehnologia mobile în 2017? Așteptăm comentariile pe pagina noastră de Facebook.

 

Webland

Cu o vastă experienţă în domeniul tehnologiei informaţiei, echipa Webland administrează numeroase protocoale de tip open-source şi gestionează cu succes clustere de trafic mare.