Top 10 distribuţii Linux conform distrowatch.com

Top 10 distribuţii Linux conform distrowatch.comDistrowatch, una dintre cele mai bune platforme online de unde puteţi obţine informaţii legate de noutăţile Linux, arată că Mint Linux îşi pastrează supremaţia în ultimele sase luni la capitolul număr de descărcări ale distribuţiei.

Iată care sunt cele mai populare 10 distribuţii Linux, conform distrowatch.com.

  1. Mint

Linux Mint este o distribuție bazată pe Ubuntu al cărui scop este acela de a oferi o experiență completă out-of-the-box prin includerea plugin-uri de browser, codec-uri media, suport pentru redare DVD, Java și alte componente. Linux Mint oferă un desktop personalizat și meniuri, mai multe instrumente de configurare unice, precum și o interfață de instalare a pachetelor bazate pe web. Linux Mint este compatibil cu software Ubuntu.

  1. Debian

Debian este proiectul unor indivizi care au făcut o cauză comună din a crea un sistem de operare gratuit. Acest sistem de operare se numește Debian. Sistemele Debian utilizează în prezent nucleul Linux. Linux este o piesă complet gratuită de  software-ul începută de Linus Torvalds și a cărui scop a fost sprijinit de mii de programatori din întreaga lume. Debian vine cu peste 50.000 de pachete (software precompilat care este livrat într-un format ușor de instalat pe mașina dumneavoastră) – toate gratuite.

  1. Ubuntu

Ubuntu este un sistem de operare Linux pentru desktop, disponibil gratuit. Comunitatea Ubuntu este construită pe ideile consacrate în Manifestul Ubuntu : software-ul ar trebui să fie disponibil în mod gratuit, instrumentele software trebuie să fie folosite de către persoane în limba lor locală și că oamenii ar trebui să aibă libertatea de a personaliza și a modifica software-ul lor în orice fel doresc. „Ubuntu” este un cuvânt african antic, însemnând „umanitate către ceilalți”. Distribuția Ubuntu aduce spiritul Ubuntu în lumea software-ului.

  1. OpenSUSE

Proiectul openSUSE este dezvoltat de comunitatea open-source, sponsorizat de SUSE Linux și alte companii. Proiectul openSUSE are trei obiective principale: distribuția Linux care se obţine cel mai ușor, de către oricine și care este cea mai utilizată;  folosește colaborarea open-source pentru a face openSUSE mai ușor de utilizat atât pentru utilizatorii noi cât și pentru cei experimentați; simplifică dramatic și deschide procesele de dezvoltare a proiectului pentru a face din openSUSE o platforma pentru dezvoltatori Linux și furnizorii de software.

  1. Manjaro

Manjaro Linux este un sistem rapid, ușor de utilizat, orientat pe ecranul monitorului de operare bazat pe Arch Linux. Caracteristicile cheie includ procese intuitive de instalare, de detectare automată a hardware-ului, capacitatea de a instala mai multe kerneluri, scripturi bash speciale pentru gestionarea de drivere grafice și configurabilitate extinsă pentru desktop. Manjaro Linux oferă Xfce ca opțiune de bază pentru desktop, precum și o ediție minimalistă Net pentru utilizatori avansați. De asemenea, utilizatorii beneficiază de susținerea comunităţii Manjaro.

  1. Elementary

Elementary este o distribuție Ubuntu pentru desktop. Unele dintre caracteristicile sale mai interesante includ un mediu desktop personalizat numit Pantheon și numeroase aplicații personalizate, inclusiv fotografii, muzică, videoclipuri, calendar,  browser de fișiere și multe altele. Browserul web default este Epiphany/Web

  1. Fedora

Fedora (fostă Fedora Core) este o distribuție Linux dezvoltată de comunitatea  carea susţine Fedora Project și este deținută de Red Hat. Fedora conține software-ul distribuit sub o licență gratuită și open-source și își propune să fie la conducerea acestor tehnologii. Fedora se bazează pe inovare, integrarea noilor tehnologii și lucrează în strânsă colaborare cu comunitățile Linux. Desktop-ul implicit în Fedora este mediul desktop GNOME și interfața implicită este GNOME Shell. Alte medii desktop, inclusiv KDE, Xfce, LXDE, MATE și Cinnamon, sunt disponibile. Fedora Project distribuie variante personalizate ale Fedora numite Fedora spins. Acestea sunt construite cu seturi specifice de pachete de software, care oferă medii desktop alternative sau care vizează interese specifice, cum ar fi de gaming, de securitate, de design, calcul științific și robotică.

  1. Zorin

Zorin OS este o distribuție Linux bazată pe Ubuntu, proiectată special pentru nou-veniți în Linux. Acesta are o interfață grafică asemănătoare cu cea a Windows și multe programe similare cu cele găsite în Windows. Zorin OS, de asemenea, vine cu o aplicație care permite utilizatorilor să ruleze multe programe compatbile cu Windows. Scopul final al distribuției este de a oferi o alternativă Linux la Windows.

  1. CentOS

CentOS este o comunitate de contribuitori open-source și utilizatori. CentOS este 100% în deplină conformitate cu cerințele de redistribuire a Red Hat. CentOS este pentru persoanele care au nevoie de o stabilitate a sistemului de operare, fără costul de certificare și de suport.

  1. deepin

Deepin (fostul Deepin, Linux Deepin, Hiweed GNU / Linux) este o distribuție bazată pe Debian care își propune să ofere un sistem elegant, ușor de utilizat și de încredere. A creat, de asemenea, propriul său mediu desktop numit DDE sau Deepin Desktop Environment, care se bazează pe setul de instrumente Qt 5. Aplicațiile sale, cum ar fi Deepin Software Centre, DMusic și DPlayer sunt adaptate pentru utilizatori intermediari. Fiind ușor de instalat și de folosit, deepin poate fi o bună alternativă la Windows pentru birou și uz casnic.

Acesta este topul distribuţiilor Linux, conform Distrowatch. Ce distribuţii utilizaţi şi ce ne recomandaţi să ne instalăm pe calculatoare?  Aşteptăm comentariile dvs în secţiunea de mai jos.

Sursă foto: shutterstock.com

Webland

Cu o vastă experienţă în domeniul tehnologiei informaţiei, echipa Webland administrează numeroase protocoale de tip open-source şi gestionează cu succes clustere de trafic mare.