Realitatea virtuală, de la experienţe simple la unele sofisticate

realitatea-virtuala-de-la-experiente-simple-la-unele-sofisticate

Expunerea de care se bucură acum realitatea virtuală este una impresionantă. Industria de entertainment este foarte interesată de aplicaţiile VR-ului în jocurile video şi experienţele cinematografice. De la aplicaţii în arhitectură până la cele din medicină sau pentru industria auto, VR-ul începe să schimbe substanţial modul în care interacţionăm.

Provocarea majoră a domeniului realităţii virtuale este conceperea unor sisteme performante de urmărire şi de creare de mişcări cât mai naturale, prin care utilizatorii pot interacţiona cu mediul artificial creat. În acelaşi timp, pentru crearea acestei lumi se petrece timp îndelungat, ba chiar se consideră a fi un proces destul de anevoios.

VR-ul nu este 3D

Deşi sunt confundaţi termenii, realitatea virtuală nu este 3D. În cazul tehnologiei 3D folosim ochelari speciali pentru a vedea o imagine 3D, dar care presupune un ecran fix la care putem privi, dar putem să şi vedem ce se întâmplă în afara ecranului.

VR-ul nu este AR

Realitatea augmentată înseamnă de fapt o afişare de imagini pe un ecran transparent tocmai pentru ca obiectele virtuale să se suprapună şi să se integreze peste realitatea înconjurătoare. În principiu se foloseşte pentru afişarea de informaţii utile în timpul mersului cu maşina ori într-un mediu de lucru, pentru proiectare de obiecte 3D spre exemplu.

Aplicaţii ale realităţii virtuale

La noi în ţară, dispozitivele VR se bucură de din ce în ce mai multă popularitate. Cei mai importanţi jucători de pe piaţă sunt: Samsung, Sony, Oculus, HTC şi Google. Liderul pieţei este Samsung, cu peste 2.3 milioane de headseturi Samsung Gear VR livrate, urmat fiind de Sony, cu 750.000 de unităţi PlayStation VR vândute. Pe locul al treilea se situează HTC Vive cu 450.000 de unităţi, după cum arată cifrele statista.com.

holiday-season-marks-first-reality-check-for-virtual-reality

În perioada aceasta de sărbători se preconizează creşteri de vânzari pentru aceste dispozitive, iar 2017 se pare că va fi anul Realităţii Virtuale.

Aţi folosit până acum dispozitive pentru realitatea virtuală? Ce experienţă aţi avut?

Aşteptăm comentariile dvs. în secţiunea de mai jos.

Surse foto: Statistica.com, Pixabay.com

Webland

Cu o vastă experienţă în domeniul tehnologiei informaţiei, echipa Webland administrează numeroase protocoale de tip open-source şi gestionează cu succes clustere de trafic mare.