“Asigurarea de viaţă” a datelor din calculator

“Asigurarea de viaţă” a datelor din calculatorPentru mulţi dintre noi, opţiunea de a păstra datele în calculator pare o soluţie mai bună decât aceea de a le urca într-un serviciu cloud online. Oricâte garanţii sunt prezentate pentru cloud, mulţi dintre noi preferăm să păstrăm documentele în calculatorul propriu. Deşi pare a fi mai sigur mediul offline, trebuie să luăm în calcul că pot fi compromise datele şi aici, iar singura opţiune este de a-ţi asigura un plan de back-up.

Trecem în revistă metodele pe care oricine ar trebui să le aibă în vedere pentru a preveni orice problemă apărută în urma pierderii sau compromiterii datelor personale.

  • Salvează-ţi datele pe un server. Deşi aparent este un serviciu scump, se pot stoca date de pe mai multe calculatoare în acelaşi timp, în plus se poate şi seta realizarea unui back-up automat al datelor.
  • Foloseşte un hard drive extern sau portabil. Un hard-drive extern sau portabil poate fi oricând conectat la un calculator. Sunt de obicei uşor de folosit şi pot fi folosite pentru stocarea automată a datelor. Totuşi, după o folosire îndelungată, există riscul erorilor sau pierderii totale a datelor stocate pe HDD-ul respectiv .
  • Salvează datele pe un CD sau DVD. Deşi pare o metodă depăşită, aceasta poate fi o variantă fezabilă de multe ori. Mai ales dacă e vorba de documente de dimensiuni mici, aceasta poate fi o metodă foarte bună de păstrare.
  • Salvează datele pe un stick. Acestea pot fi folosite de aproape oricine pentru că sunt extrem de uşor de folosit şi se pot lua oriunde.
  • Creează-ţi planul de Backup. Un plan de backup al datelor trebuie în mod cert să fie pe lista oricărui utilizator. În orice moment un stick sau un CD deja compromis îţi poate afecta datele, iar pentru a le recupera cu uşurinţă, este indicat un backup. Există şi programe de recupere a datelor, însă cele mai multe implică accesul la Internet.

Nicio metodă nu este perfectă, motiv pentru care sunt argumente pro sau contra, însă este necesar să avem copii salvate pentru a preveni absolut orice problemă născută din pierderea lor.

Sursă foto: flickr.com

Webland

Cu o vastă experienţă în domeniul tehnologiei informaţiei, echipa Webland administrează numeroase protocoale de tip open-source şi gestionează cu succes clustere de trafic mare.