Vulnerabilităţi în era Internetului Tuturor Lucrurilor

Internet of things concept image with technology icons and copyspace

Dinamica schimbărilor în tehnologie duce Internetul la un alt nivel şi aici vorbim de Internet of Things menit să conecteze toate dispozitivele inteligente, de a le monitoriza şi a le controla de la distanţă. Prin senzorii încorporaţi, dispozitivele culeg date, și comunică între ele pentru a schimba datele obţinute, pe baza acestor date ce ajung la utilizator să poată fi luate decizii mult mai uşor.

Totuşi, pe lângă beneficiile evidente de pe urma dispozitivele IoT, este nevoie să fie aduse în discuţie şi dezavantajele şi mai ales riscurile acestora.

  • Conectivitatea

Tehnologia IoT presupune ca dispozitivele să fie interconectate şi dependente unele de altele. În momentul în care un dispozitiv din acest lanţ este compromis, cedează sau este blocat, se resimte efectul asupra tuturor celorlalte sisteme. De la caz la caz, se poate întâmpla să fie vorba de un efect minor sau unul care aduce pagube unui întreg sistem.

  • Securitatea

Conform experţilor, marea majoritate a dispozitivelor de pe piaţă prezintă un nivel de securitate complet nesatisfăcătoare, de multe ori din dorinţa de a lansa cât mai repede un produs nou pe piaţă. De curând, un botnet a făcut ravagii în rândul dispozitivelor „smart”, potrivit unui raport publicat recent, preluat și de arstechnica.com. Noul malware, denumit Linux/IRCTelnet, împrumută mai multe bucăți de cod de la aplicațiile care deja atacă dispozitivele IoT. În doar cinci zile de la prima detecție a noului botnet, Linux/IRCTelnet a reușit să infecteze aproximativ 3.500 de dispozitive.

  • Confidenţialitate

Sistemele pot fi vulnerabile la atacurile informatice, mai ales dacă nu au aplicaţii de securitate, parole sigure care să protejeze datele stocate.

  • Risipă de energie

Agenţia Internaţională a Energiei ridică problema risipei de energie electrică. Mai mult decât atât, instituţia avertizează că problema se poate agrava până în anul 2020, mai ales dacă va creşte numărul dispozitivelor ce au nevoie de electricitate pentru a-şi menţine conexiunea şi a comunica cu alte dispozitive din reţea.

Orice evoluţie a tehnologiei este benefică, însă trebuie conştientizate şi riscurile pe care le implică. Riscul compromiterii sistemelor inteligente interconectate şi al expunerii datelor trebuie luat în considerare în orice moment, iar prevenţia este extrem de importantă.

Sursă foto: http://www.vectorcast.com

Webland

Cu o vastă experienţă în domeniul tehnologiei informaţiei, echipa Webland administrează numeroase protocoale de tip open-source şi gestionează cu succes clustere de trafic mare.