Ubuntu 16.04, surpriza pregătită de comunitatea Canonical

ubuntu_weblandEchipa Canonical ajunge din nou în atenția publicului larg prin lansarea unei noi versiuni a distribuției Ubuntu. Xenial Xerus sau 16.04 LTS (Long Time Support) surprinde utilizatorii cu schimbări interesante, mai ales pentru că devine prima versiune cu suport pentru pachetele snap și .deb, garantează actualizări software mult mai rapide și reușește să îmbunătățească considerabil experiența userului. Același sistem de operare va putea rula pe multiple dispozitive și, după cum ne-am obișnuit, nu se va limita doar la cele desktop și laptop.

Versiunea 16.04 oferă suport tehnic pentru Desktop, Server, Core și Kylin timp de 5 ani, în timp ce toate derivatele sale vor avea suport doar de 3 ani. Printre cele mai importante schimbări pentru versiunea Desktop, se numără:

 • Noul format de aplicații denumit „Snap”, care poate fi folosit simultan cu deja clasicul format .deb, fiind mult mai ușor de securizat și de produs; se oferă posibilitatea de a fi instalate mai ușor aplicații pe toate platformele unde rulează Ubuntu, cum ar fi desktop, server, mobil, etc.
 • Se folosește acum versiunea 4.4 a nucleului Linux (Kernel), în timp ce aplicațiile Firefox și Chromium sunt actualizate și pachetul gratuit office LibreOffice este inclus.
 • Se oferă suport pentru toate ecranele cu rezoluții mari.
 • Se adaugă Gnome Calendar, dar se și renunță la unele aplicații ce se gasesc in Gnome Software: Brasero și Empathy.
 • Python 3 este actualizat la versiunea de 3.5.
 • Pachetul VIM implicit a fost compilat cu Python3 în loc de Python2.
 • Glibc a fost actualizat la versiunea 2.23, Binutils la 2.26 şi GCC la un snapshot recent din ramura GCC 5 (după GCC 5.3.0).
 • 2 include funcţii de separare a privilegiilor din apt1.1. Şi mai important, utilizatorul fără privilegii „_apt” este acum utilizat pentru conexiuni de ieşire la internet şi pentru parsarea rezultatelor de la diverse metode de transport ale apt (HTTP, HTTPS, FTP).
 • Căutările online din meniul principal Unity sunt dezactivate.
 • Îmbunătățiri în privința disponibilităților limbilor sistemului de operare, ceea ce ajută și la creșterea numărului de utilizatori pe plan mondial.
 • Mediul grafic Unity și Compiz a fost upgradat. Există acum opţiunea pentru afişarea permanentă a meniurilor în Unity, bare noi de derulare în Dash și se permite afişarea stării execuţiei unei aplicaţii la pictograma respectivă, chiar dacă aplicaţia a fost lansată/executată din altă parte.

Dacă doriți să descărcați/testați noul Ubuntu, vizitați pagina de descărcare. Informații suplimentare despre Ubuntu 16.04 Xenial Xerus sunt disponibile și în notele de lansare. Vă ținem la curent cu ultimele noutăți despre sistemele de operare de pe piață, iar pentru întrebări tehnice despre această variantă, scrieți-ne aici.  

Sursă foto: http://www.ubuntu.com/

Webland

Cu o vastă experienţă în domeniul tehnologiei informaţiei, echipa Webland administrează numeroase protocoale de tip open-source şi gestionează cu succes clustere de trafic mare.