Ce este auditul web de user experience?

ID-100145246Există diverși factori care influențează experiența per total a celui care accesează site-ul unei companii și care afectează în mod direct reacția sa față de produsele și serviciile companiei. Imaginea online a oricărei companiei se reflectă în website-ul companiei, așa că cea mai la îndemână metodă pentru a vedea ce secțiuni din site au nevoie de îmbunătățiri, trebuie construite de la 0 sau restructurate, cum reacționează site-ul la diverse comenzi, a testa timpul de încărcare, downloadare sau securitatea site-ului este efectuarea periodică a unui audit web de user experience.

Pentru a realiza un audit web eficient este necesară o analiză complexă a interfeței, dar și a indicatorilor tehnici care influențează viteza site-ului sau browsingul în siguranță, după cum urmează:

  • Procesul de navigare pe site. Utilizatorul dorește să găsească informațiile de care are nevoie imediat, fie că e vorba despre companie, produse și servicii, despre secțiunea de joburi sau modul de plată al comenzilor.

Recomandări. Este esențial ca site-ul să fie bine structurat și conținutul să fie unic. Formatarea conținutului în blocuri de text sau includerea imaginilor relevante este recomandată pentru că de cele mai multe ori acești factori determină timpul pe care îl petrece vizitatorul pe site. În plus, includerea unor opțiuni de acces pentru utilizatorii care necesită asistență (citire a site-ului) și adaptarea la versiunea mobile poate aduce avantaje față de concurență.

  • Pagini externe și linkuri de descărcare. Vizitatorul nu dorește să fie blocat într-o pagină de eroare 404 sau să fie avertizat să își ia măsuri de precauție pentru a-și proteja calculatorul atunci când descarcă fișiere.

Recomandări. Asigurați-vă că toate  linkurile de descărcare sunt valide, în caz contrar scade considerabil încrederea în produsele firmei. Paginile blocate de robots txt, de meta noindex sau nofollow, paginile cu linkuri fără ancoră sau linkurile externe fără ancoră, descurajează din nou utilizatorul și îl poate determina să părăsească site-ul.

  • Confidențialitate și credibilitate. Utilizatorii sunt din ce în ce mai atenți la politicile de cookies de pe site și reticenți la reclamele pop-up, pe care le pot asocia cu vulnerabilități și probleme legate de confidențialitate.

Recomandări. Monitorizați în permanență site-ul. Cele mai frecvente amenințări cu care se confruntă site-urile sunt XSS (cross-site scripting) și injecții de query-uri SQL. Prin XSS se facilitează furtul de date confidențiale, iar prin injecțiile cu cod SQL se pot obține informații din bazele de date ale site-ului vulnerabil, se pot modifica, șterge sau chiar obține controlul asupra aplicației.

  • Timp de încărcare. Cei mai mulți proprietari de site se pot confrunta cu o problemă de încărcare a site-ului, fapt ce determină mulți vizitatori să nu mai revină pe pagina web.

Recomandări. Apelați la un furnizor de încredere pentru găzduirea site-ului. Multe din probleme pot apărea datorită pachetului de hosting, a opțiunii de trafic lunar, a locației serverelor, a capacității RAM, a panoului de administrare sau din cauza atacurilor informatice.

După identificarea factorilor care cauzează probleme și a celor care încurcă efectiv utilizatorul să ajungă să se informeze despre servicii, sau să le comande, trebuie să se verifice fiecare problemă în parte cu echipa de dezvoltare a site-ului, dar și cu echipa care se ocupă de menținerea/ găzduirea site-ului și luate măsurile necesare.

Un audit web de user experience periodic efectuat îi asigură pe toți proprietarii că au control asupra site-ului lor și pe potențialii clienți că preluarea datelor despre aceștia s-a realizat în siguranță. Echipa Webland vă stă la dispoziție dacă doriți să vă testați site-ul și dacă doriți să accesați servicii sigure de găzduire web. Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să ne contactați aici.

Sursă foto: http://www.freedigitalphotos.net/

Webland

Cu o vastă experienţă în domeniul tehnologiei informaţiei, echipa Webland administrează numeroase protocoale de tip open-source şi gestionează cu succes clustere de trafic mare.